Antreprenor in anul 2018




Sfârșitul anului 2017 a adus foarte multe modificări în domeniul fiscal, multe din acestea având un impact major asupra persoanelor care au sau au început un business pe cont propriu. Ne vom axa în principal asupra a 3 mari categorii:

·         Persoane care au demarat un business prin intermediul unui PFA
·         Persoane care au demarat un business prin intermediul unui SRL/SRL-D
·         Persoane care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală
 
Modificările fiscale ce impactează venitul net rezultat din oricare aceste forme de organizare au intervenit asupra mai multor tipuri de taxe și impozite : impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale de sănătate, contribuția de asigurări sociale în sistemul public de pensii.
 
In ceea ce privește impozitul, persoanele care își desfășoară activitatea prin intermediul unui SRL/SRL-D vor plăti în continuare un impozit de 5% pentru dividendele încasate, nefiind aduse practic modificări din acest punct de vedere.
 
Pornim analiza schimbărilor din 2018 cu impozitul pe venit.

În ceea ce privește desfășurarea activității prin intermediul unui PFA, cota de impozitare, care până în acest an a fost de 16%, s-a redus la 10%, aplicată la venitul net în cazul sistemului real și asupra normei în cazul celor care au ales impozitarea pe baza normelor de venit.

Și pentru drepturile de proprietate intelectuală a apărut o reducere a cotei de impozitare de la 16% la 10%. Cota forfetară de 40% a fost păstrată, astfel ca se va plăti acest impozit pentru 60% din valoarea brută înscrisă în contract.
 
În privința contribuției la sănătate, modificările sunt radicale și  vizează toate cele 3 forme de organizare menționate anterior.
 
Daca in 2017, întreprinzătorul care avea și calitatea de salariat, dacă obținea venituri din dividende printr-un SRL nu plătea contribuție la sănătate, începând cu 2018, va lua în calcul și plata de contribuție la sănătate.

Astfel, aceasta contribuție se va plăti de toate cele 3 forme de organizare (SRL, PFA sau prin contract de drepturi de autor) indiferent daca mai obțin sau nu venituri din alte surse.

Cu toate acestea, contribuția este plafonată la echivalentul a 12 salarii minime, proporțional, la nivelul unui an întreg. La acest moment salariul minim este de 1900 lei. Totodată, aceasta contribuție se va plăti o singură dată indiferent daca se obțin venituri doar dintr-o sursă sau din toate cele prezentate mai sus.

Mai mult de atât, dacă venitul cumulat din următoarele surse de venit este sub echivalentul a 12 salarii minime pe an, nu se va plăti această contribuție.
 
·         venituri din activități independente (sunt incluse și veniturile din proprietate intelectuală)
·         venituri din asocierea cu o persoană juridică
·         venituri din cedarea folosinței bunurilor
·         venituri din investiții (dividende, titluri de participare, titluri de valoare)
·         venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură
·         venituri din alte surse (conform art.114 si art.116 din Codul fiscal)
 
 
2018 aduce un impact major și asupra modului de calcul a contribuției de asigurări sociale (pensiei). Această contribuție se datorează doar de către persoanele care obțin venituri din activități independente (PFA/drepturi de proprietate intelectuală). Veniturile din dividende nu sunt preluate în baza impozabilă.

Față de anul precedent, cuantumul acestei contribuții a crescut considerabil de la 10.5% la 25%. Această majorare vine totuși cu o facilitate, și anume faptul că a fost modificată baza impozabilă, aceasta nemaifiind venitul net ci venitul minim. Cu alte cuvinte, conform datelor actuale, contribuția lunară de plătit este de 475 lei, reprezentând un total anual de 5.700 lei/an.
 


Comparatie venit brut 431000 lei


Continuarea articolului este publicată în numărul 67 al revistei Today Software Magazine. Pentru a citi mai departe, vă rugăm să accesați acest link: Antreprenor in anul 2018.

Articol scris de Adrian Beșleagă, manager operațiuni la A&I Consulting.