Modificari Legislative Salarii Pentru Anul 2018

Prezentul articol conține modificările legislative valabile începând cu 01.01.2018, care au fost publicate până la această dată. Conform declarațiilor din presă, se stipulează faptul că vor avea loc modificări semnificative în perioada următoare. Deoarece până acum nu a fost făcut public niciun alt proiect, vă prezentăm mai jos forma actuală. Orice modificări ulterioare vor fi prezentate într-un articol nou.
 
Una din principalele modificări aduse Codului Fiscal prin Ordonanța de Urgență 79 din 08.11.2017, publicată în Monitorul Oficial 885 din 10.11.2017, este reprezentată de mutarea contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Această modificare afectează doar modalitatea de calcul a salariului, pentru că, în continuare, angajatorul va reține la sursă aceste contribuții și le va vira la bugetul de stat. În schimb, această modificare aduce o comasare a acestor contribuții, ce va conduce la o simplificare a evidenței lor.

simplificarea contributiilor

În ceea ce privește trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, în cazul în care se optează pentru creșterea brutului, în așa fel încât netul să nu fie afectat, totalul costurilor salariale va rămâne, de asemenea, neschimbat. Ceea ce se realizează de fapt este doar o permutare și o cumulare a contribuțiilor. Imaginea de mai jos prezintă grafic această trecere a contribuțiilor. Simularea este realizată pentru salariul mediu pe economie.

salariu mediu

În cazul persoanelor care beneficiază de scutirea de impozit pe venit, având in vedere că diminuarea impozitului de la 16% la 10% nu va fi resimțită, pentru a se putea oferi același net, costul salarial total va creste cu aproximativ 7%. Pentru mai multe simulări, vă rugăm să utilizați calculatorul de la acest link.

Conform previziunilor, salariul minim brut se va majora la 1900 lei.

taxe aferente salariu minim brut

În concluzie, majorarea semnificativă a valorilor față de cele de până acum este dată în principal de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Cu toate acestea, în total cost salarial, creșterea urmează trendul asemănător perioadei de până la 31.12.2017.

Graficul preluat din prezentarea realizată de Guvern prezintă evoluția salariului minim, conform celor enunțate.

Evolutia salariului minim