Modificare importanta privind plafoanele de plati/incasari

Prin Legea 70/2015 (publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015 și care intră în vigoare din 9 mai 2015, s-au adus modificări tranzacțiilor în numerar efectuate atât de firme, cât și de persoanele fizice. Din 9 mai se abrogă prevederile OG nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare.
 
Textul integral al actului normativ poate fi studiat aici. În continuare vom sintetiza principalele aspecte cu caracter de noutate aduse de Legea 70/2015.
 
Noile reguli se vor aplica atât operațiunilor de încasări și plăți în lei, cât și în valută, efectuate pe teritoriul României. Încadrarea în noile plafoane se va efectua în funcție de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Națională a României, de la data efectuării operațiunilor de încasări sau plăți.

Astfel:
  1. Încasările în numerar de la operatorii economici se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
  2. Plățile în numerar către firme se vor efectua în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
  3. Plățile din avansuri spre decontare se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.
Magazinele de tipul cash and carry vor putea încasa numerar de la firme, PFA, II etc în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. Același plafon de 10.000 lei/zi va fi valabil și pentru plățile către magazinele de tipul cash and carry.

Vor fi interzise încasările și plățile fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 de lei, în cazul magazinelor de tip cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei. Totuși, firmele vor putea achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 10.000 de lei, către magazinele de tip cash and carry, astfel: 5.000/10.000 de lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Firmele vor putea încasa bani în numerar de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, precum și contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, doar în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.

Vor fi interzise încasările fragmentate de la o persoană fizică pentru operațiunile de încasări în numerar anterior menționată cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum și fragmentarea tranzacțiilor reprezentând cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei.

Firmele vor putea să efectueze plăți în numerar către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, în limita sumei de 10.000 lei/zi către o persoană. Plățile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei, sunt interzise.
 
Pentru facturile stornate aferente bunurilor returnate și/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv de 10.000 de lei în cazul magazinelor de tip cash and carry, restituirea sumelor aferente va putea fi efectuată astfel: 5.000 de lei, respectiv 10.000 de lei in numerar, sumele care depășesc aceste plafoane putând fi restituite prin instrumente de plată fără numerar.

Prin excepție, în cazul în care, la data restituirii, persoanele fizice vor declara pe propria raspundere că nu mai dețin cont bancar, restituirea se va face integral în numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituită.
 
Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se vor efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacție. Încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 lei, vor fi interzise.
 
Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru încasările și plățile în numerar se va sancționa cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depășește plafonul stabilit pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 100 de lei.
 
Limitarea plafoanelor în numerar nu se va aplica următoarelor operațiuni:
  • depunerea de numerar în conturile deschise la banci, inclusiv în automatele de încasări în numerar;
  • plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizației și a cazării pe timpul deplasării, precum și a cheltuielilor neprevazute;
  • plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații datorate bugetului general consolidat al statului;
  • retragerea de numerar din conturi deschise la bănci pentru plata salariilor și a altor drepturi de personal;
  • transferarea de sume prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de BNR sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate de către BNR;
  • depunerea de numerar în automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.
Prevederile cuprinse Legea nr. 70/2015 nu se vor aplica contractelor încheiate înainte de 9 mai.