Noi modificari importante – salariul minim, dividende si impozit pe venit

For the English version of this article please click here: EN version.
 
Prin HG 846/29.11.2017, publicată in Monitorul Oficial 950/29.11.2017, s-a stabilit salariul minim brut pe țară garantat la plată la suma de 1.900 lei/lună, începând cu luna ianuarie 2018. Acesta corespunde la 11,40 lei/oră pentru un timp de lucru mediu lunar de 166,(6) ore.

Vă reamintim pe această cale că pentru contractele de muncă cu timp parțial, care nu se încadrează în una din excepțiile menționate (vezi aceste excepții aici: excepții), se vor plăti contribuțiile aferente salariului minim, mai exact 665 lei. Practic, pentru un salariu brut sub această valoare, se va ajunge la un salariu net negativ, iar angajatul va trebui să aducă bani de acasă pentru a-și suporta contribuțiile. De exemplu, la un contract cu normă parțială de 2 ore, salariul brut ar fi de 475 lei, ceea ce ar insemna că angajatul trebuie să aducă 190 lei de acasă.

NU uitați să demarați procedura de negociere colectivă (vezi această procedură aici: procedură). Chiar dacă este vorba doar de un singur salariat, procedura trebuie demarată, iar amenda pentru neconformare este intre 5.000 și 10.000 lei.
 
Dorim să vă amintim faptul că prin Ordonanța de Urgență de Guvern 79/2017, referitor la plata dividendelor,  se prevede faptul că se va percepe contribuția de sănătate în cuantum de 10%. Baza de calcul pentru această contribuție nu va fi cuantumul total al dividendelor distribuite, ci salariul minim brut.

Actul normativ nu aduce foarte multe lămuriri pentru cazul în care dividendele se plătesc toate într-o singură lună. În acest moment, există interpretări diferite referitor la modul de calcul al contribuției, care se poate raporta la tot anul sau doar la luna respectivă. În momentul în care vor apărea modificări, vi le vom aduce la cunostință. 

Menționăm faptul că aceasta contributie se plătește doar dacă totalul veniturilor enumerate mai jos depășește echivalentul a 12 salarii minime brute la nivelul unui an:

- venituri din activităţi independente
- venituri din asocierea cu o persoană juridică
- venituri din cedarea folosinţei bunurilor
- venituri din investiţii
- venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură
- venituri din alte surse

În cazul în care se depășește plafonul, contribuția de sănătate se va plăti o singură dată indiferent dacă se obțin venituri din una sau din toate activitățile enumerate mai sus.

Tot prin intermediul Ordonanței de Urgență de Guvern 79/2017 s-au adus modificări cu privire la plafonul până la care se plătește impozit pe venitul microîntreprinderilor. Mai exact, acest plafon a crescut de la 500.000 lei până la 1.000.000 lei. Față de vechea formă s-au eliminat excepțiile pentru societățile care obțin venituri din consultanță și management. Aceste societăți vor plăti impozit pe venitul microîntreprinderilor până se va atinge o cifră de afaceri mai mare de 1.000.000 lei.

Totodată, pe forma publicată a legii au fost abrogate și articolele care ofereau posibilitatea celor care aveau un capital social mai mare de 45.000 lei să opteze pentru impozit pe profit chiar dacă au o cifră de afaceri mai mică de 1.000.000 lei.

La nivel declarativ, se susține că până la începutul anului viitor se va publica o nouă variantă prin care contribuabilii vor putea opta pentru impozitul pe profit.

În acest moment credem că va fi vizat un capital social de 45.000 lei și cel puțin 2 angajați cu normă intreagă. Vom reveni cu detalii.