1 februarie 2017 aduce modificari ale Codului Fiscal

OUG nr. 3/2017 din 06.01.2017 aduce mari modificări Codului fiscal, asupra următoarelor categorii de impozite:
  • a) impozitul pe profit;
  • b) impozitul pe venitul microîntreprinderii;
  • c) impozitul pe venitul din salarii;
  • d) impozitul pe venitul din transferul dreptului de proprietate – imobile din patrimoniul personal;
  • e) contribuția la asigurările sociale – pensii;
  • f) contribuția la asigurările sociale de sănătate.
Principalele modificari sunt urmatoarele:
  1. Începând cu 01 februarie 2017, persoana juridică ce în exercițiul financiar 2016  nu a depășit cifra de afaceri  de 500.000 euro(2.270.550 lei),va fi considerata microintreprindere,  cu păstrarea celorlalte criterii de încadrare. 
    Impozitul este obligatoriu, iar ordonanța prevede ca măsură tranziorie pentru societățile plătitoare de impozit pe profit existente la 31 decembrie 2016, acestea vor fi plătitoare de impozit pe profit pentru luna ianuarie 2017, urmând ca să depună declarația de impozit pe profit formular 101 pentru perioada 01-31 ianuarie 2017 până pe data de 25 februarie 2017.
    Aceste persoane devin plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderii începând cu 01 februarie 2017. Impozitul pe venitul microîntreprinderii este în cotă de 1% pentru cei care au unul sau mai mulți salariați și în cotă de 3% pentru cei fără salariați.
    Depășirea plafonului de 500.000 euro sau a procentului de 20% venituri din consultanță și management conduce la plata impozitului pe profit din trimestru când s-au depășit plafoanele.
  2. Sunt scutiți la plata impozitului pe venitul din salarii, salariații încadrați pe o perioadă de 12 luni, pentru angajatori cu activități sezoniere, în clasificările CAEN de la art. 1 din legea impozitului specific.
    Codurile CAEN aferente activităților sezoniere pentru care se acordă scutire la impozitul pe venitul din salarii, sunt enumerate de art. 1 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific, astfel: 5510 - "Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare", 5520 - "Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată", 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere", 5590 - "Alte servicii de cazare", 5610 - "Restaurante", 5621 - "Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente", 5629 - "Alte servicii de alimentaţie n.c.a.", 5630 - "Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor".
  3. Contribuabilii ce desfășoară în mod exclusiv activități de inovare, cercetare dezvoltare, beneficiază de scutire la impozitul pe profit pentru primii 10 ani de activitate.
  4. Abonamentele de sănătate suportate de salariați sunt deductibile la calculul impozitului pe venit într-o valoare de 400 euro anual.
  5. Vânzările de active din patrimoniul personal (construcții, terenuri) sunt scutite de impozit pentru suma de 450.000 lei. Pentru suma ce depășește această valoare, se plătește un impozit în cotă de 3%.

    Modificări importante referitoare la contributia de asigurari sociale sanatate:
     
  6. Persoanele fizice ce realizează venituri din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, datorează contribuția la asigurările de sănătate pentru o bază lunară ce nu poate să fie mai mare de 5 x câștigul salarial mediu brut. În mod similar, și persoanele ce realizează venituri din activități agricole sau din cedarea folosinței bunurilor datorează contribuția la sănătate pentru veniturile realizate.Plafonul maxim al contribuției la sănătate se determină pentru o bază lunară de 5 x câștigul salarial mediu brut. Pentru veniturile din arendă și din chirii, se păstrează cheltuiala forfetară de 40%.
    Modificarea mult asteptata referitoare la veniturile din investitii              (dividende, dobânzi, cedarea părților sociale și a acțiunilor etc):  NU  se datorează contribuția la sănătate dacă persoana fizică realizează venituri ce sunt supuse deja contribuției la sănătate (venituri din salarii, pensii, activități independente etc). Doar daca  veniturile din investiții sunt singurele venituri ale persoanei fizice, se datorează contribuția individuală la sănătate, însă baza de calcul nu mai este plafonată superior.

    Modificări importante referitoare la contributia de asigurari sociale pensii:
     
  7. Se abrogă plafonul de 5 x salariul mediu brut ca sumă maximă la care se calculează contribuția de asigurări sociale pensii pentru persoanele ce realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor. Această abrogare este valabilă atât pentru contribuția individuală suportată de persoana fizică, cât și pentru contribuția datorată de angajator.
  8. Pentru persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau pentru persoanele fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, se păstrează plafonul maximal de 5 x salariul mediu pentru care se datorează contribuția la asigurări sociale pensii.