Noul regim de TVA pentru servicii prestate pe cale electronica

Metodologia de aplicare a acestor reglementari este stipulata in art. 152^4  si 152^5 din Codul Fiscal.
Dacă analizăm acest temei normativ, observăm că locul prestării de servicii în favoarea persoanelor neimpozabile din punct de vedere al TVA-ului, va fi locul unde persoana neimpozabilă își are domiciliul.

Devine esentiala identificarea locatiei clientului neimpozabil. In acest scop se vor pastra 2 justificari. De exemplu, se va folosi IP-ul de pe care s-a facut achizitia si adresa beneficiarului serviciului asa cum apare in documentul de plata cu care s-a achitat serviciul.
Pentru o mai buna intelegere, propunem speta urmatoare. O societate din România persoană impozabilă înregistrată ca plătitor de TVA în România, prestează servicii furnizate pe cale electronică, în favoarea unei persoane fizice neimpozabile din Bulgaria. În această situație, nu va colecta TVA cu procentul din România, deoarece locul prestării de servicii este considerat în Bulgaria. Noutatea majoră constă în faptul că această societate are obligația să colecteze TVA pentru Bulgaria, utilizând procentele de TVA existente în legislația Bulgariei. Desigur, va avea și obligația plății TVA-ului către bugetul din Bulgaria.

Ratele TVA-ului aferente fiecărui stat pot fi vizualizate aici

În acest sens, societatea din România fie va depune direct către autoritățile din Bulgaria decontul de TVA aferent acestei tranzacții, fie va utiliza un decont special depus prin ghișeul unic privind TVA-ul la nivelul Uniunii Europene denumit Mini One Stop Shop (M1SS ).

                Practic, această societate va cumula toate prestările de servicii transmise electronic către clienți persoane neimpozabile situate în alte state membre, va raporta aceste sume prin decontul de TVA aplicabil numai in aceste situatii, iar sumele se vor vira intr-un cont bugetar din Romania deschis special pentru acest tip de TVA.

Din acest cont, autoritatile române rețin un procent de:
a) 30% pentru perioada 01 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2016;
b) 15% pentru perioada 01 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018.

Diferenta va fi virata catre fiecare din statele membre declarate.

Pentru persoanele interesate, autoritățile comunitare au elaborat un Ghid de aplicare a noilor proceduri privind TVA la aceste tipuri de servicii, ghid ce poate fi consultat în limba română aici!
 

Servicii electronice sau E-commerce?


Definițiile serviciilor prestate pe cale electronică, precum și a serviciilor de telecomunicații care sunt vizate de modificarea legislativă sunt descrise la art. 125^1:
” servicii furnizate pe cale electronică sunt: furnizarea şi conceperea de site-uri informatice, mentenanţa la distanţă a programelor şi echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - şi actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte şi de informaţii şi punerea la dispoziţie de baze de date, furnizarea de muzică, de filme şi de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea şi difuzarea de emisiuni şi evenimente politice, culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, de divertisment şi furnizarea de servicii de învăţământ la distanţă. Atunci când furnizorul de servicii şi clientul său comunică prin curier electronic, aceasta nu înseamnă în sine că serviciul furnizat este un serviciu electronic;”

Ceea ce subliniaza definitia de mai sus este faptul ca daca o tranzactie se desfasoara prin intermediul spatiului virtual, nu inseamna ca este incadrat drept un serviciu prestat pe cale electronica in sensul acestei legi. De exemplu, magazinele on-line de bunuri nu sunt vizate de aceasta modificare legislativa.
 

Ce presupune din punct de vedere contabil implementarea acestor norme legislative?

1.       Inainte de prestarea serviciilor pe cale electronica sau cel tarziu pana in data de 10 a lunii urmatoare primei prestari, contribuabilul trebuie sa se inregistreze la ghiseul Mini One Stop Shop cu ajutorul semnaturii electronice care a fost deja inregistrata la finante cu ajutorul declaratiei 150 ( nu este nevoie de inregistrari suplimentare daca societatea deja depune electronic celelalte declaratii ).
2.       Trimestrial, pana in data de 20 a lunii urmatoare trimestrului, se va depune o declaratie ( D399 – a carui format va aparea dupa data de 1 martie ). Sumele se vor declara cumulat pe fiecare tara membra a Uniunii Europene.
3.       Tot pana in data de 20 a lunii urmatoare trimestrului vor trebui achitate sumele declarate.
 
Un lucru este sigur, serviciile prestate pe cale electronica au o amploare din ce in ce mai mare iar autoritatile, atat cele din Romania cat si cele din cadrul Uniunii Europene le acorda, din punct de vedere a fiscalitatii, o importanta pe masura. Legislatia a devenit astfel, din ce in ce mai stufoasa si mai greu de descifrat. Intr-un domeniu in care schimbarile legislative sunt frecvente echipa A&I Consulting este ghidul tau de incredere in jungla fiscala.

De aceea, la A&I consulting, traducem contabilitatea pe limba ta!