Start-Up Nation - Analiza Fiscala



Un proiect de interes major pentru noii antreprenori, mai precis Start-up Nation, stârnește discuții aprinse în sfera publică. Deși scopul acestuia este de a veni în întâmpinarea celor ce vor să își înființeze propria afacere, opiniile sunt împărțite. Pentru a vă ajuta să vă informați corect, analizăm în rândurile de mai jos proiectul din punct de vedere fiscal.
 
Proiectul se află încă în dezbatere publică, dar ne aștepăm să fie demarat în viitorul apropiat. Din acest motiv, este foarte important să cunoaștem din timp ce prevederi conține, pentru a ne putea pregăti din timp planul de afaceri.
 
În primul rând, am vrea să menționăm că plafonul maxim pentru care se alocă fonduri este de 200.000 lei, contribuția proprie fiind zero (0), și este aplicabil firmelor înființate după data de 30.01.2017. Vorbim deci de start-upuri, de societăți nou înființate.
 
Programul are câteva coduri CAEN pentru care nu este eligibil, mai precis domenii precum pescuit, acvacultură sau produse agricole primare. De un punctaj mult mai mare se bucură domeniul IT (45 puncte), producția (40 puncte) sau industria creativă (35 puncte). Serviciile (30 puncte) și comerțul (25 puncte) sunt notate cu un punctaj mai mic.
 
Una din condițiile principale pentru aplicarea la acest proiect este crearea de noi locuri de muncă. Este necesară deschiderea a minim două noi posturi, dar este primit un punctaj mai mare pentru trei.

Pentru a citi continuarea articolului, publicat în numărul 57 al revistei Today Software Magazine, vă rugăm să accesați acest link: Start-Up Nation.

Articol scris de Ioana Varga, expert contabil și managing partner la A&I Consulting.