Taxele si impozitele PFA-urilor in 2015!

Persoana fizică autorizată, prin definiţie, este persoana autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă.

Activităţile economice pot fi desfăşurate în toate domeniile, meseriile, ocupaţiile sau profesiile pe care legea nu le interzice în mod expres pentru libera iniţiativă. Activităţile economice pe care o persoană fizică le poate desfăşura ca PFA sunt cele prevăzute de Codul CAEN a căror desfăşurare nu este reglementată exclusiv potrivit unei legi speciale.

Orice activitate economică desfăşurată permanent, ocazional sau temporar în România de către PFA trebuie să fie înregistrată şi autorizată, în condiţiile O.U.G. nr. 44/2008. Autorizarea funcţionării, nu exonerează PFA de obligaţia de a obţine, înainte de începerea activităţii, autorizaţiile, avizele, licenţele şi altele asemenea, prevăzute în legi speciale, pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice.

Ca şi modalitate de înregistrare o PFA se poate înregistra prin Registrul Comerţului (caz în care se emite un Certificat de Inregistrare emis de Registrul Comeţului) sau, în cazul profesiilor liberale, prin ANAF (caz în care se emite Certificat de Înregistrare Fiscală de către ANAF).


Ce fel de taxe şi impozite plateşte o persoană fizică autorizată?


Ca şi mod de impozitare o persoană fizică autorizată poate fi plătitoare de impozit in sistem real sau impozitare pe normă de venit.

Impozitarea în sistem real înseamnă aplicarea cotelor de impozit asupra diferenţei dintre încasări şi plăţi.

Impozitarea pe normă de venit se poate aplica doar de PFA care nu au salariaţi şi însemnă aplicarea cotelor de impozit asupra unei sume fixe, stabilite anual de către ANAF – prin Direcţiile locale, în funcţie de tipul de activitate şi de anumite criterii. La nivelul fiecărui judeţ sunt stabilite codurile CAEN pentru care există posibilitatea opţiunii de impozitare pe normă de venit. Potrivit Codului fiscal, norma de venit nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12. Acum, salariul minim este de 975 de lei, urmând să crească la 1.050 de lei de la 1 iulie 2015. Normele de venit diferă destul de mult de la un judeţ la altul.

De exemplu pentru o persoană fizică autorizată pe codul CAEN 6202 – Consultanţă în tehnologia informaţiei, cu un venit mediu aproximativ de 6.000 lei/lună, cu domiciliul în Cluj-Napoca, norma de venit reglementată pentru anul 2015 este 36.270 lei/an.

Dacă persoana respectivă are un contract de muncă ca şi salariat, taxele aplicabile pe norma de venit sunt 16% impozit pe venit şi 5,5% CASS (Contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate). Deci, ar avea de plată către bugetul statului si asigurărilor sociale suma de 7.798 lei/an, în 4 tranşe trimestriale.

Dacă aceeasi PFA ar avea sediul în oraşul Bistriţa, norma de venit reglementată ar fi 19.700 lei/an, taxele totale de plată fiind aproximativ 4.235 lei/an.
Dacă revenim la exemplul de mai sus, în sistem real acea PFA ar avea de plată anual suma de 15.480 lei/an (dacă presupunem că nu există cheltuieli deductibile aferente acelor venituri).
În situaţia în care contracul de muncă ca şi salariat este cu normă întreagă, această PFA are dreptul de a solicita administraţiei locale reducerea normei de venit cu 50%.

Tendinţa ultimilor ani din partea legiuitorului a fost de a reduce tot mai mult numărul codurilor CAEN pentru care există normă de venit şi de a creşte de la an la an aceste norme.
Contribuabilii care au realizat în anul anterior venituri din activităţi independente şi au fost impuşi la norma de venit au posibilitatea să îşi modifice sistemul de impunere, devenind plătitori de impozit în sistem real.

Trecerea de la sistemul de impozitare pe normă de venit la sistem real este obligatorie dacă venitul brut anual pentru anul precedent este mai mare de echivalentul în lei a 100.000 euro, sistem care este obligatoriu a fi păstrat minim 2 ani consecutivi (cursul de schimb folosit penrtu calcul fiind cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României, la sfârşitul anului fiscal).

În cazul în care se desfăşoară mai multe activităţi pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, venitul net anual se calculează prin însumarea nivelului normelor de venit de la locul desfăşurării fiecărei activităţi.


Trebuie sau nu trebuie achitată contribuţia pentru pensii?

În prezent, pe lângă taxele menţionate ca fiind obligatorii în cazul exemplului avut în vedere (impozit pe venit şi CASS), dacă PFA nu are şi un contract de muncă ca şi salariat, datorează şi contribuţia la pensii (CAS). Astfel, pentru pensii, contribuţia este de 26,3% din venitul declarat, adică venitul pentru care doreşte persoana respectivă să se asigure. Potrivit reglementărilor, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Astfel, pentru anul fiscal 2015, câştigul salarial mediu brut este de 2.415 lei, în urcare de la 2.298 lei, cât a fost în 2014. În aceste condiţii, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mică de 845 lei, dar nici mai mare de 12.075 lei. Aplicând cota de CAS de 26,3% asupra acestor valori, PFA va plăti la pensie minimum 222 lei (35% x 2.415 lei x 26,3%) şi maximum 3.176 lei (5 x 2.415 lei x 26,3%) pe lună.


Beneficiază o persoană fizică autorizată de somaj sau concedii medicale?

Pe lângă contribuţiile obligatorii amintite până acum există şi contribuţii opţionale cum sunt cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj, cea pentru asigurarea în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi cea pentru concedii şi indemnizaţii (FNUASS).

Astfel, deşi asigurarea pentru şomaj nu este obligatorie pentru o persoană fizică autorizată, totuşi ea poate alege să o plătească, în cazul în care doreşte să beneficieze de ajutor de şomaj, atunci când, nu va mai avea activitate. Contribuţia lunară la şomaj este de 0,5% din venitul asigurat. Persoanele fizice pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul.

Nici contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii (FNUASS) nu este obligatorie, însă PFA poate alege să o plătească dacă doreşte să beneficieze de indemnizaţii pentru concediile medicale.

Conform OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizatiile de asigurari sociale de sănătate, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii este de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit.

 

Registre obligatorii

În afara modului de impozitare, diferenţele dintre cele doua sisteme de impozitare sunt legate şi de modul de ţinere a evidenţei contabile.

Persoanele fizice autorizate care aplică sistemul de impozitare pe normă de venit aplică cel mai simplu mod de evidenţă contabilă şi declarare către ANAF, acestea fiind obligate să completeze numai partea din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi referitoare la încasări pentru activitatea respectivă. Scopul urmărit cu ţinerea evidenţei încasărilor este legat de urmărirea atingerii/depăşirii plafonului de cifră de afaceri pentru încadrarea PFA la plătitor de TVA (atenţie, venitul şi nu încasările, determină cifra de afaceri, şi acesta trebuie să fie sub 220.000 lei/an pentru ca PFA să fie neplătitor de TVA).

Începând cu 1 Martie 2015 contabilitatea în partidă simplă, obligatorie pentru PFA, plătioare de impozit în sistem real, se ţine conform OMFP 170/2015. Principalele modificări aduse de acest ordin sunt:

  • Registrul Jurnal de încasări şi plăţi şi Registrul Inventar nu mai trebuie vizate de către ANAF;
  •  Persoana fizică care este interesată de conducerea contabilităţii în partidă dublă, aceasta poate conduce contabilitatea în acest mod de la începutul exerciţiului financiar ulterior celui în care s-a decis schimbarea conducerii contabilităţii;
  • Persoanele înfiinţate dupa 1 martie 2015 pot opta încă de la înfiinţare la conducerea contabilităţii în partidă dubla sau în partidă simplă. Dacă se opteaza pentru contabilitate în partidă dublă, aceasta se va conduce aplicând reglementările valabile operatorilor economici, până la nivel de balanţă inclusiv şi fără a se întocmi situaţii financiare anuale.

În concluzie, trebuie să ținem cont de tipul impozitării în desfășurarea activității comerciale ca PFA, iar înainte de începerea activităţii suntem obligați să obținem autorizaţiile, avizele şi licenţele prevăzute în lege, pentru desfăşurarea activităţii economice.

Dacă aveți întrebări specifice referitor la taxele si impozitele PFA-urilor, noi vă stăm la dispoziție.

Echipa A&I Consulting