TVA-ul aplicabil pentru Ecommerce
Businessurile din domeniul vânzărilor electronice au crescut într-un ritm accelerat în România, tot mai mulți antreprenori alegând să înființeze start-up-uri prin care comercializează diferite servicii sau produse către clienți, persoane fizice din statele membre ale Uniunii Europene. În acest context este foarte important ca tinerii antreprenori să fie conștienți de normele de aplicare a TVA-ului în astfel de situații, pentru a evita ulterior riscurile aferente neaplicării acestora. În rândurile de mai jos vă vom explica conceptul de vânzare la distanță și vă vom prezenta modele concrete de aplicare a normelor de TVA în cazul comerțului online.

Ce este vânzarea la distanță și ce presupune?

Ecommerce-ul sau comerțul online poate fi considerat vânzare la distanță. Acesta presupune o livrare de bunuri intracomunitare dintr-un stat membru în alt stat membru de către un furnizor către un cumpărător - persoană impozabilă sau neimpozabilă. Spre exemplu, dacă dețineți un magazin de haine online, iar o parte din clienții dumneavoastră sunt din afara teritoriului României, livrările către acei clienți intră în sfera vânzării la distanță.

Care este regimul de TVA aplicabil pentru vânzarea la distanță?

Putem identifica multiple situații în care regimul de TVA diferă atât pentru vânzător cât și pentru cumpărător. De asemenea, trebuie luat în calcul că există un plafon maxim al valorii comercializate pentru fiecare țară din Uniunea Europeană. Spre exemplu, plafonul maxim pentru vânzările unui furnizor membru către clienții din România este de 35.000 euro, sumă calculată la cursul valutar din data aderării, astfel, plafonul este de 118.000 lei. Puteți consulta tabelul cu plafoanele dințările Uniunii Europene de mai jos.


plafonul maxim pentru vanzarile la distanta


Continuarea articolului este publicată în numărul 50 al revistei Today Software Magazine. Pentru a citi mai departe, vă rugăm să accesați acest link: Ecommerce-ul și TVA-ul aplicabil.


Articol scris de Adrian Beșleagă, manager operațiuni la A&I Consulting.