Eng /
Ro
+40 737 529 790
Servicii
Servicii infiintare start-up
Servicii de contabilitate
Servicii de salarizare si administare personal
Servicii de evaluare
Servicii de consultanta financiara si fiscala
Despre Noi
Echipa
Noutati
Contact
Cere oferta
PFA sau microintreprindere? Care este cea mai buna alegere pentru freelanceri?
Modificările aduse de noul Cod Fiscal în ceea ce privește nivelul de impozitare al veniturilor obținute din activități independente au dus la nașterea unei dileme în lumea freelancerilor: să rămână pe PFA sau să-și deschidă o microintreprindere?
Managerul nostru de operațiuni
, Adrian Beșleagă, s-a întâlnit joi, în cadrul
Freelancers Community Meetup
, cu aceștia, și le-a prezentat avantajele și dezavantajele celor două opțiuni.
Trebuie să precizăm de la bun început că ambele forme de organizare preferate de freelanceri sunt relativ ușor de realizat. Contrar credinței populare, în prezent nivelul de birocrație în cazul deschiderii unei microintreprinderi este destul de scăzut, întregul proces durând în jur de trei zile.
Astfel, în mai puțin de jumătate de săptămână de la momentul depunerii actelor la Registrul Comerțului și până la primirea documentelor în mână puteți avea propria voastră afacere. Nici costurile nu sunt prea ridicate, nici în cazul microintreprinderilor (aproximativ 600 de lei, fără capitalul social), nici în cel al PFA-urilor (circa 200-250 de lei).
O a treia variantă de organizare, ce capătă o popularitate din ce în ce mai ridicată, este cea a SRL-D-ului, pentru care pot opta toți cei care desfășoară pentru prima dată o activitate economică, prin intermediul unei societăți cu răspundere limitată.
“
SRL-D-urile sunt o variantă pentru mulți dintre voi, cei care luați în seamă acest mediu privat. Au anumite beneficii, cum ar fi gratuitatea la înființare, posibilitatea de a primi un ajutor financiar nerambursabil de până la 10.000 de euro, respectiv scutirea de la plata CAS-ului din partea angajatorului pentru până la patru angajați”,
le-a explicat Adrian celor prezenți.
Colegul nostru a punctat, de asemenea, care este unul dintre principalele motive pentru care freelancerii iau în considerare renunțarea la PFA, și anume obligația de a plăti și contribuția la CAS, pe lângă CASS-ul de 5,5% și impozitul de venit. Conform noilor reglementări, cotizația minimă la CAS este de 10,5%, aplicată asupra bazei de calcul anticipată sau definitivă, însă se poate opta și pentru cota integrală, de 26,3%.
Adrian le-a explicat freelancerilor care sunt condițiile în care un PFA ajunge să plătească aceleași taxe ca o microintreprindere, echivalentul unor venituri anuale în cuantum de 42.320 de lei în cazul unui PFA fiind de 100.000 de lei în cazul unei microintreprinderi.
“Practic, dacă știi de la început că într-un an o să obții venituri mai mari de 100.000 de lei și mai mici de 100.000 de euro, atunci cea mai bună formă de organizare este un PFA cu normă de venit pe codurile pe care ți le permite Registrul Comerțului. Dacă știi că veniturile tale vor fi sub 100.000 de lei, ceea ce înseamnă undeva pe la 1.800 de euro/ lună, este mai atractiva din punct de vedere al taxelor desfasurarea activitatii prin intermediul unei microintreprinderi, ,
a precizat el.
Un alt aspect demn de luat în considerare este cel legat de lichidități, de posibilitatea de a retrage oricând anumite sume de bani din cont, capitol la care PFA-ul este, în mod cert, varianta mai avantajoasă. Daca obtii venituri prin intermediul unui PFA, poti sa beneficiezi de banii castigati oricand, fara explicatii si documente., în timp ce o microintreprindere utilizeaza notiunea de profit atunci cand ne punem problema cash-ului disponibil. Pe parcursul anului, asociații unei companii nu pot utiliza banii societății în scopuri personale. Abia după aprobarea situațiilor financiare pot repartiza profitul la dividende și astfel să retragă bani din contul societății.
Adrian le-a mai atras atenția freelancerilor asupra faptului că, indiferent de forma de organizare aleasă, trebuie să decidă dacă devin sau nu plătitori de TVA. Legislația permite organizațiilor economice cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 65.000 de euro (220.000 de lei, calculat la cursul BNR de la data aderării la UE) să aleagă să fie neplătitoare de TVA. În acest fel ei sunt scutiți de TVA pentru toate operațiunile taxabile desfășurate.
Dacă cifra de afaceri depășește acel prag de220000 de lei, atunci este obligatoriu să devină plătitori de TVA. În plus, cei care colaborează cu societăți din Uniunea Europeană sunt nevoiți să aibă un cod de TVA valid pentru a putea presta/achizitiona bunuri si servicii.
Pentru cei care nu au atins plafonul de TVA dar desfasoara actizitati de livrari/achizitii intracomunitare de bunuir si / sau servicii, exista posibilitatea de a obtine cod special de TVA doar pentru operațiuni intracomunitare.
Decizia de a-și înființa un PFA sau de a deschide o microintreprindere rămâne într-un final la latitudinea fiecăruia, ambele forme de organizare având atât avantaje, cât și dezavantaje. Pe de o parte, odată cu modificarea Codului Fiscal PFA-urile au fost împovărate cu taxe în plus, pe de cealaltă, microintreprinderile Sunt mai greu de “administrat”, au mai multe obligatii legale, din sfera celor de natura financiar-contabila
Mai multe informații despre PFA-uri, taxele și modificările legislative din 2016 puteți afla citind:
Modificări legislative pentru PFA-uri în 2016!
PFA - Ce înseamnă activitate independentă conform Codului Fiscal?
Taxe PFA 2016 – varianta aprobată
« inapoi
Ne-am schimbat adresa!
Va asteptam pe
Str. Salcâmului nr. 37A, spațiu comercial 2
Cluj-Napoca.
X